Pierdut în lume

Ce este o Școală Ezoterică?
January 23, 2019
Separarea irealului de real
June 25, 2020

Pierdut în lume

Îmi face plăcere să ascult melodia lui Mahler cu versurile poemului lui Friedrich Ruckert, “Ich bin von die Welt abhanden gekommen,” sau “Sunt pierdut de lume”. Melodia începe cu un solo minunat de corn englezesc, pe un fundal instrumental cu suflători și harpă.

Pierdut în gânduri – o înțelegere mai profundă

Pierdut în gânduri lumești. Ce înseamnă "lumea"? În literatura sacră găsim frecvent ideea de a părăsi lumea, sau de a muri pentru lume. Una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat este să caut întotdeauna înțelesul ascuns. Ce ar însemna asta legat de lumea mea interioară?

'De fiecare dată când auzi despre comuniunea mirelui și a miresei, despre dans, muzică și petrecere, nu le interpreta în sens material, lumesc, fiindcă ceea ce semnifică este spiritual și de nerostit.Filocalia, Sfântul Simeon Metafrasti

 In viața mea interioară orice mă distrage din dorința de a fi prezent trebuie să fie "lumea". "Lumea" reprezintă multele Eu-uri, fluxul continuu de stimuli dinspre cei patru centri. În vreme ce aceste percepții sunt reale la nivelul lor, spiritual, ele de cele mai multe ori distrag și slăbesc dorința de a fi prezent. Ceea ce nu reprezintă "lumea" sunt eforturile mele de a fi prezent, și gândurile și emoțiile care servesc și sprijina acest efort.

Separarea realului de ireal

Oricum nu este suficient să știi asta. Ca să lăsăm lumea, este necesar să începem un proces de separare a ceea ce este mai real față de ceea ce este mai puțin real în noi.

¨Esența este partea adevărată din om; personalitatea este falsă. Adevăratul Eu, individualitatea sa, poate crește doar din esență.¨ Gurdjieff

Lumea reprezintă 'personalitatea' în om. Este rezultatul tuturor impresiilor acumulate de-a lungul vieții. Pentru a începe separarea, omul trebuie să se întoarcă în primă fază la esența sa, ca și când ar fi un copil, dar de data aceasta amintindu-și de sine. Esența are o relație naturală cu orice este în momentul prezent. Și totuși această relație este acoperită de multele Eu-uri ale personalității.

Separarea de lume

 "Păcatul pentru om este îndepărtarea față de Creator și apropierea față de lucrurile inferioare (materiale) create de Acesta". Sf Augustin

"Această fugă nu e nimic altceva decât îndepărtarea față de toate lucrurile materiale și unirea cu Creatorul.Sf. Dionisie citat de Meister Eckhart

Aici, din doua surse credibile, vedem ideea îndepărtării de lucrurile materiale, sau de creaturi, pentru a ne apropia de Creator. Pentru a ne întoarce trebuie să avem un punct față de care să ne întoarcem, o axă. Acesta este esența noastră prezentă momentului. Odată ce ne aflăm în această lume mai reală putem să ne întoarcem. Putem părăsi lumea multelor Eu-uri ca să intrăm în lumea divinului. Brusc ne aflăm într-o relație noua cu tot ceea ce ne înconjoară, conectați mai profund cu oamenii, cu mesajul unei cărți sau cu natura.  Și, mai presus de toate astea, cu divinul care le-a creat pe toate. 

Versurile lui Mahler:

Sunt pierdut de lume
Cu care obișnuiam să pierd o grămadă de timp
N-a mai auzit nimic de mine de atât de mult timp -
Ar putea foarte bine să creadă că am murit.

Pierdut de lume aici înseamnă pierdut de lumea personalității, fără a mai fi distras de cele o mie de Eu-uri. Dacă devenim identificați cu Eu-urile, le dăm atenție și pierdem starea de Prezență.

Și nu sunt interest deloc 
Dacă mă crede mort.
Și clar nu pot nega
Căci sunt cu adevărat pierdut de lume.

Pierdut de lume aici înseamnă că ne-am îndepărtat de ea pentru a oferi atenție părții divine din noi și din afara noastră, fiind prezenți din esența noastră.

Am murit față de  agitația lumii
Și mă odihnesc pe un tărâm liniștit.

 Agitația lumii nu este ceva exterior, în schimb este chemarea constantă a multelor Eu-uri. Tărâmul liniștit este esența în starea de Prezență.

Locuiesc singur în raiul meu,
În duioșia mea, în cântecul meu.

Când suntem în raiul prezenței, această stare de iubire, acest cântec de nerostit al existenței, suntem, contrar melodiei, în niciun caz singuri dar conectați cu divinul.

Autor: David Tuttle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *