Separarea irealului de real

Pierdut în lume
June 19, 2020
Utilizarea Parților Intelectuale ale Centrilor
July 3, 2020

Separarea irealului de real

Separarea irealului de real 

In a Patra Cale, separarea ta de tine insuti este un pas cheie in dezvoltarea interioara. Daca suntem la mila propriilor ganduri si emotii, nu putem pasi prea departe pe drumul trezirii. A vedea ceea ce este real si ceea ce este ireal in noi insine presupune discernamantul nascut din aceasta separare.

Gurdjieff, 1923: " Atata timp cat un om nu se separa pe el de el insusi nu poate obtine nimic, si nimeni nu il poate ajuta. Sa te stapanesti pe tine insuti este un lucru foarte dificil."

 

Ascendent si descendent

Inferiorul nu poate vedea superiorul. Pentru a dezvolta aspecte mai inalte din noi avem nevoie de unelte ca sa urcam, o scara. Cand ne inaltam, cand ne trezim pentru un moment, starea mai inalta ramane in memoria noastra si ne arata calea spre o existenta mai plenara.

Rene Daumal, Mt Analogue: " Nu poti sta in varf pentru totdeauna, trebuie sa cobori din nou. Deci de ce sa te mai deranjezi inca de la bun inceput? Iata de ce: ceea ce este deasupra stie ce e dedesupt, dar ce e dedesupt nu stie ce e deasupra."

 

Lumi diferite, energii diferite: irealul si realul

Lumea reala exista, dar ce anume din interiorul nostru este suficient de real ca sa experimenteze acest lucru? Omul, continand mai multe lumi, este o oglinda sau un microcosmos al cosmosului.

Lumea negativitatii, a polaritatii, a cruzimii si a falselor pretentii, a Patra Cale o numeste lumea 96. Aceasta exista sub nivelul nostru "normal".  Lumea 48 este este terenul pentru actiunile noastre zilnice, cu un aspect incolor, ce ne poarta prin ocupatiile si preocuparile noastre, fara negativitate.

Exista si o lume mai inalta, a naturii, ce include si esenta noastra originala. In lumea 24 suntem deschisi, capabili sa avem experiente directe cu oamenii, cu natura, cu alte fenomene.

 

Esenta este podul catre prezenta si stari mai inalte

Esenta absoarbe ceea ce este real. Ea are capacitatea de a percepe diferite energii. O parte din lucru este gasirea modalitatilor de a redescoperi natura esentei noastre. Chiar si dupa multi ani de directionare a personalitatii spre dezvoltarea atitudinilor si ocupatiilor mature, ne putem intoarce.

Esenta este un pod catre prezenta si prezenta este intrarea spre stari mai inalte.

Starile mai inalte nu sunt perceptibile de catre personalitate, nici macar de catre asistentul majordom care se poate dezvolta ( in personalitate) prin lucrul din a Patra Cale.

Asistentul majordom, nascut din Eu-urile de observare, ne ajuta sa facem ordine in casa.

Studiem cine suntem si cine nu suntem in loc sa traim o viata in care ne identificam cu gandurile noastre, cu sentimentele noastre, cu corpul nostru; noi observam si distingem. Ne bazam in acest demers pe separarea interioara- a observatorului fata de restul partilor din noi.

Aceasta separare serveste pentru ceea ce este superior in noi, in timp ce ne protejeaza de partile inferioare care cauta sa ramana adormite.

 

Masca protejeaza ceea ce este vulnerabil

Prin experienta, putem verifica faptul ca falsa personalitate este relativ ireala. Chiar si aspecte neutre ale personalitatii de care avem nevoie in viata incep sa apara pur si simplu ca niste masti necesare.

 

Tragedie si comedie, masti antice grecesti

Mastile protejeaza esenta de infectare, dar nu este necesar sa le purtam in situatii mai sigure.

 

Forjarea unei identitati noi

Cautarea lumii reale, efortul de a ne face pe noi insine mai reali, este intr-un final, o cerinta a nemuririi.

Leonardo, Virgin of the rocks, Londra, Detaliu cu ingerul

Sa scapam din moarte inseamna sa nu mai validam identitatea noastra din lumile inferioare, sa nu mai folosim negativitatea, sa nu mai credem in atitudinile noastre, in ceea ce ne place si ce ne displace. Prin alinierea noastra la ceea ce este etern, ne forjam o noua identitate.

Intr-o scrisoare a lui Rainer Maria Rilke din 1904 scria: " Nemurire? Cred ca nimic real nu poate sa dispara. Dar cred ca multi oameni nu sunt reali."

Rowena Taylor este redactor la FourthWayToday.org si este studenta a scolii a Patra Cale de mai mult de patruzeci de ani.

by Rowena Taylor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *