Creșterea – din Întuneric spre Lumină

Echilibrarea Centrilor Inferiori pentru a accesa Centrii Superiori
August 7, 2020
Prezență și Imaginație
August 21, 2020

Creșterea – din Întuneric spre Lumină

 

Autorul descrie cum instrumentul scalei și cel al relativității ne ajută să ne trezim din somn, pentru a atinge o stare de conștiență mai aproape de realitate. 

 

Legătura noastră schimbătoare cu Realitatea

Viețile noastre interioare cuprind momente care variază ca profunzime sau adâncime. În funcție de activitate, de starea în care ne aflăm, sau de influența celorlalți asupra noastră, legătura noastră cu realitatea interioară sau exterioară se schimbă. Uneori suntem mai atenți, mai vigilenți. Alteori atenția noastră scade și putem fi mai absenți sau nepăsători. În orice caz, fie că ne spălăm pe dinți, plătim factura la telefonul mobil sau gătim, există întotdeauna oportunitatea de a direcționa atenția, ca o lumină, pe momentul respectiv.

 

"Am spus-o și înainte? Învăț să privesc. Da, încep să privesc. Încă merge prost. Dar intenționez sa profit cât mai mult de timpul meu. " - Rainer Maria Rilke

 

În ființa umană multe procese au loc în același timp, în niciun caz unul singur. În vreme ce încercăm să rămânem într-o zonă foarte mică a vieții noastre interioare, această multitudine de procese ne scapă. Ca rezultat al efortului de amintire de sine – de a fi prezenți față de ce este în jurul nostru – vigilența, conștiența noastră, începe să crească.

 

Obstacolele Prezenței

A Patra Cale descrie obstacolele din calea prezenței incluzând imaginația (sau visatul cu ochii deschiși)1 , 2 identificarea și emoțiile negative – cum ar fi teama, invidia și mânia.

 

Ouspensky vorbește despre trei stadii ale negativității. În primă instanță, persoana se află în imaginație, uitând că gândul din acel moment nu este decât un impuls nervos care va trece în trei secunde. Aflată în imaginație, ea uită că are o multitudine de Eu-uri. Apoi apare identificarea, în sensul că aceste Eu-uri se expandează și ocupă simțul identității. Această stare de identificare poate conduce spre emoțiile negative, care pot fi sau nu exprimate. Non-exprimarea emoțiilor negative este primul pas necesar în efortul de a deveni mai conștient, mai prezent.

 

"Sunt multe procese chimice care au loc fără a fi conștienți de ele. În același fel multe procese psihologice au loc doar în întuneric." George Ivanovich Gurdjieff

 

Scala și Relativitatea

Autorii din a Patra Cale descriu “scala” și „relativitatea” ca fiind două concepte pe care sistemul le are dar lumea 3,  în general nu le cunoaște. Scala este acea atitudine interioară în care o persoană poate percepe adevărata importanță a unei idei. De exemplu ideea amintirii de sine, sau cea de a fi prezent și cea a non-exprimării emoțiilor negative sunt ideile celei mai mari scale așa cum a accentuat Robert Earl Burton 4. Alte idei, cum este teoria tipurilor corporare descrise de Rodney Colllin, sau ideea alchimiei – rafinamentul interior și exterior – sunt de o importanță mai mică, sau au scală mai mică. 

 

Relativitatea este o altă atitudine interioară, care denotă abilitatea de a vedea conexiunea relativă dintre un lucru și altul. Aprecierea unui vin bun, a unei cafele decente, sunt exemple de relativitate în sensul gustului. În același mod, centrul emoțional folosește relativitatea pentru a evalua o operă de artă. 

În ultimă instanță, relativitatea este abilitatea de a discerne nevoile momentului și de a ne conecta într-un mod practic pentru a fi prezent. De exemplu, uneori ascultarea activă în timpul unui concert sau a unei conversații ne poate catapulta în starea de prezență. Alteori oprirea firului gândurilor poate avea același efect.

 

Folosind Partea Intelectuală a Centrului Emoțional, Regele de Cupă

Mașina noastră, partea inferioară din noi, are multe fațete. În orice caz, asta nu este neapărat ceva rău. Există o parte în noi care poate folosi această combinație aleatorie transformând-o în ceva mai înalt. Această parte este regele de cupă 5, sau, mai specific, nouăle de cupă. Prin aducerea atenției în prezent, această parte poate face sufletul să crească, centrii noștri superiori. Principala formă de a obține acest lucru este transformarea suferinței, creșterea din întuneric spre lumină, ceea ce regele de cupă poate face.

 

"Mai multă lumină, mai multă lumină. "

Ultimele cuvinte ale lui Johann Goethe

1:Fluxul nesfârșit de gânduri inconștiente

2: Descris ca atașament în tradiția budistă

3: Viața organică de pe Pământ, incluzând umanitatea

4: Fondatorul Breslei Prietenilor

5: Vezi postul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *