“Locul potrivit” în Lucru

Introducere la cele șase procese cosmice
August 28, 2020
Trezirea cu ajutorul unei școli
October 2, 2020

“Locul potrivit” în Lucru

O Alegere Practică

Cum ajungem în “locul potrivit” în munca noastră interioară în a Patra Cale?

Horațiu, un poet roman în vremea lui Augustus Cezar, a spus: “În adversitate, amintește-ți să păstrezi mintea limpede.”

 

Acesta nu este doar un sfat poetic sau filozofic. Implică asumarea unei alegeri: unde ai prefera să fi, psihologic vorbind? De partea adversității, aceasta fiind tumultul multelor Eu-ri, intensitatea identificării, povara indignării? Sau de partea minții limpezi: observând Eu-rile, având o atitudine care să faciliteze Lucrul, fiind prezent ca rezultat al transformării suferinței? Deși răspunsul e evident, abilitatea de acționa potrivit ține atât de cunoașterea de sine cât și de disciplină.

 

Cunoaște-te pe tine însuți

Fără cunoaștere de sine nu ai putea înțelege ce se întâmplă în interior. Ai fi o mașină de tip stimul-răspuns. Procesele psihologice interne s-ar exprima fără niciun control. Ai fi literalmente propriul tău dușman.

A Patra cale oferă instrumente pentru cunoașterea de sine. Aceasta include centrii inferiori și părțile lor, multele Eu-ri, și Ajutorul de Majordom care devine Majordomul. Dintr-un anumit punct de vedere acestea sunt locate diferit in psihicul uman.

Fântână pătrată - Grădina ZEN

 

Odată numite și observate, ceea ce observi nu mai e ceea ce ești tu. Schimbi locația și devii ceea ce observă.

Dezvoltarea Voinței

Rustam ucigând dragonul, miniatura persană

 

Cunoașterea în sine nu este suficientă desigur. Omul trebuie să dezvolte voința de a folosi cunoașterea, să își amintească de sine, pentru a păstra mintea limpede, separată de adversari, cum sfătuiește Horațiu. Adversarii sunt puternici și mulți: imaginația, identificarea, negativitatea și multele Eu-ri. (Poți vedea multele Eu-ri în imaginea în care Rustum ucide dragonul care este făcut din multe fețe). Odată ce încerci să te ridici deasupra lor, pentru a ajunge în locul potrivit, ei răspund cu și mai mare intensitate, să te tragă înapoi în starea de somn.

Dezvoltăm voința prin practicarea exercițiilor școlii: non-exprimarea emoțiilor negative, folosirea Eu-rilor Lucrului pentru neutralizarea identificării, evitarea ironiei și altele. Lucrul cu alți studenți în a doua și a treia linie de lucru, primirea și oferirea de fotografii reprezintă alte moduri de întărire a voinței și a abilității de a observa centrii inferiori.

Schimbarea și Constanța

Încă un aspect al nerealității acestor stări ale somnului este legat de faptul că ele se schimbă mereu. În mod obișnuit ele nu durează mult. E mai ușor de văzut asta mai degrabă în multele Eu-ri, decât în suferința neplăcută de care vrei să scapi. Ceea ce observă aceste multe Eu-ri este constant față de ele. Este mai real pentru că le supraviețuiește. Poți oricând să te întorci în acest loc, locul potrivit, dacă îți amintești cum.

Odată treceam prin momente grele, mutându-mă, începând un job nou, adaptându-mă la un mediu nou cu mulți oameni pe care nu-i știam. Și îi împărtășam toate astea unei prietene bune. I-am spus: “Parcă totul se schimbă”. Și ea înțeleaptă: “Caută ceea ce nu se schimbă”. Asta a declanșat imediat o schimbare a locului, intern, pentru mine. S-a conectat cu ceea ce era mai real și mai de durată în mine: partea care observa nu ceea ce observam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *