Devenirea unei oglinzi conștiente

Alegând a Crede, Te Poți Trezi
October 30, 2020

Devenirea unei oglinzi conștiente

Putem să ne vedem?

¨Toată lumea stă în fața unei oglinzi și, în locul său, vede pe altcineva.¨ - Ouspensky, A Patra Cale

Oamenii își trăiesc viața într-o stare de somn și au o idee imaginară despre cine sunt. Lucrarea spre trezire necesită o a treia forță. Dacă omul are doar prima forță a propriilor eforturi, va ajunge inevitabil la un interval fără a fi conștient de el. A doua forță, mecanicitatea omului, servește ca forță opusă eforturilor proprii.

¨Găsiți prietenul potrivit, care vă va fi un sprijin, un bun tovarăș de călătorie pe calea adevărului.˝- Ibn Arabi

Pe lângă bunii tovarășii de călătorie la drum, trebuie să fii clar despre destinația pe care o ai. Acest lucru necesită un ghid conștient; altfel se poate merge în direcția greșită.

„Însoțitorii buni de călătorie la drum” se ajută reciproc cât pot de bine. O parte a muncii constă în cunoașterea propriilor obiceiuri, deoarece mecanicismul propriu este un obstacol pe drum. Aceasta se referă la comportament, atitudini și răspunsuri care apar automat, fără conștientizare de sine.

Devenind o oglindă: însoțitorii de drum

Observarea în mod obiectiv este posibilă numai în a treia stare de conștiință. Deoarece aceste momente sunt rare, este foarte necesar ca alții să împărtășească observațiile lor despre mecanicismul lor.

¨Însoțitorii de drum sunt oameni care merg pe aceeași cale cu tine. Principiile nu sunt clare fără explicații; explicația nu este amănunțită fără practică. Însoțitorii își explică reciproc și practică ceea ce își explică reciproc, discutând tot ce fac. Ei își continuă investigația asupra Tao-ului în procesul acestei interacțiuni, intrând profund în ea și avansând mult spre ea, ajungând în cele din urmă la realizare.¨- Liu Yiming, Hexagrama # 58 Joy, Taoistul I Ching

Împărtășirea observațiilor necesită o abordare blândă și grijulie. Omul poate menționa o anumită slăbiciune în comportamentul nostru, care merge direct împotriva imaginii cuiva despre sine. De obicei, primul răspuns este să explice și să justifice slăbiciunea folosind o parte mecanică din sine, falsă personalitate. Ca urmare, „fotografia” primită nu pătrunde adânc. Vă poate ajuta să răspundeți pur și simplu cu un „mulțumesc” (pentru că ați încercat să mă ajutați să mă văd).

Dezvoltarea recunoștinței pentru observații partajate

Învățătura din ¨A Patra Cale¨ spune că omul este o mașină stimul-răspuns, fără unitate. Acest lucru explică de ce este foarte dificil pentru oameni să fie sinceri cu ei înșiși sau cu ceilalți, chiar și atunci când doresc.

¨Oamenii nu pot fi sinceri nici cu ei înșiși, nici cu ceilalți. Ei nici nu înțeleg că a învăța să fii sincer atunci când este necesar este unul dintre cele mai dificile lucruri de pe pământ. Ei își imaginează că spunând sau să nu spunând adevărul, să fie sau să nu fie sincer, depinde de ei¨ - Gurdjieff, În Căutarea Miraculosului

Deși doar a spune „mulțumesc” este un lucru util de făcut, poate apărea un alt „eu” care se simte ofensat de ceea ce a spus cealaltă persoană. Aceasta este cauza multor fricțiuni între oameni și între colegii călători pe această cale. Această condiție este necesară, deoarece îl obligă pe om să lucreze la transformarea fricțiunii și a negativității. Ne ajută să ne amintim că alții sunt, de asemenea, mașini de răspuns la stimuli, fără voință, incapabili să „facă.” Dacă cineva nu lucrează la acest lucru, singura cale de ieșire este abandonarea muncii, ceea ce îl lasă pe om cu prima forță inadecvată.

După multe încercări și observații despre mecanicitatea sa, omul ajunge la etapa următoare. Începe să înțelegem că, deși discutarea ideilor din ˝A Patra Cale și oferirea de fotografii își au locul, aceasta este doar o lucrare pregătitoare. Apoi vine lucrarea amintirii de sine și transformarea fricțiunii, primul și al doilea șoc conștient.

Lucrarea de a deveni o oglindă conștientă

Într-o școală, amintirea de sine și transformarea fricțiunilor nu avantajează numai pe sine, ci și pe ceilalți. Când omul își amintește de sine în timp ce interacționează cu ceilalți și evită să reacționeze mecanic la ceea ce spun ceilalți, omul acesta devine o oglindă de lumină pentru ceilalți.

¨Multe dintre defectele pe care le vedeți la alții sunt reflectări ale naturii voastre în ele. Suntem oglinzi unul față de celălalt.¨ - Rumi

Aici, Rumi vorbește despre ideea că, deși oamenii nu își pot vedea propriile defecte, ei le văd la alți oameni, chiar dacă nu înțeleg acest lucru. Într-o școală conștientă, omul devine conștient de acest mecanism inconștient. Omul învață cum să devină o oglindă pentru stări superioare - și pentru altele.

Imaginea centrală din altarele shintoiste japoneze este de obicei o oglindă, în loc de o statuie a lui Buddha sau a unui Dumnezeu, ca în templele budiste. Aceasta simbolizează că Dumnezeu nu este altceva decât propriul sine superior.

¨Care este procesul de curățare a oglinzii inimii? Este o luptă nesfârșită cu ego-ul omului, al cărui scop este să distorsioneze realitatea.¨ - Ibn Arabi

Când propria oglindă este tulbure, alți oameni devin oglinzi inconștiente pentru acesta. După ce observați acest lucru, puteți folosi în mod intenționat alte persoane pentru a vă vedea pe sine. În cele din urmă, omul devine o oglindă conștientă pentru sine și pentru ceilalți. În acest fel, eforturile personale devin benefice și pentru alții.

 

 

Școlile ca oglindă vie a cosmosului

De fapt, aceasta este o lege în școli, deoarece școlile pentru trezire reprezintă un cosmos viu. Au o naștere, o moarte și un nivel de „ființă” care se dezvoltă pe măsură ce școala se maturizează. Astfel, nivelul de a fi al școlii reflectă nivelul de a fi al elevilor săi. Și totul depinde de o legătură cu forțe superioare.

­­¨Există multe motive pentru care un om nu poate scăpa din închisoare. Dar douăzeci de oameni pot. Fiecare dintre ei profită de munca celorlalți. Ceea ce câștigă unul, câștigă toți cei douăzeci.¨ Ouspensky, A Patra Cale

¨Succesul unuia este succesul tuturor.˝ - Ouspensky, În căutarea miraculosului

Walther Sell este autorul unui site web despre învățăturile ezoterice orientale și Calea A Patra. Pentru mai multe informații, consultați pagina sa, Călătorie interioară către vest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *